Informatie voor kinderen

Wat is speltherapie? Speltherapie Heiloo Praktijk Stuk

Bij speltherapie mag je elke week spelen in de spelkamer. Daar kun je van alles doen. Je kunt er iets tekenen, iets bouwen, knutselen of met Play Mobile spelen. Er zijn spelletjes, verkleedkleren, een zandtafel, een kasteel met ridders en een poppenhuis. En er is nog veel meer. Je mag overal mee spelen. En als je nergens zin in hebt, mag dat ook.

Waarom ga je eigenlijk naar speltherapie?

Soms gebeurt er iets naars. Je wordt bijvoorbeeld gepest of hebt steeds ruzie. Je ouders gaan scheiden of er is iemand doodgegaan. Of je bent al een tijdje bang of boos, maar je weet eigenlijk niet waarom. Misschien wil je er wel over vertellen, maar weet je niet aan wie. Of misschien wil je het tegen niemand zeggen, maar moet je er wel veel aan denken. Zelfs ’s nachts. Bij speltherapie is een therapeut die jou kan helpen.

De speltherapeut

Therapeut betekent: helper. Een therapeut weet hoe ze jou kan helpen. Wat jij speelt in de spelkamer vindt ze belangrijk. Ze speelt graag met je mee als je dat wilt. Je kunt met haar kwartetten, darten, zwaard vechten of samen een hut bouwen. Of wat je maar wilt spelen.

Als je een tijdje naar therapie bent geweest, ga je je beter voelen. Je bent niet meer zo verdrietig, boos of bang. Want tekenen, iets bouwen, knutselen of verkleden helpt. En het is fijn als iemand je begrijpt.

Soms praat de therapeut met je ouders. Zij willen graag weten hoe het gaat in de therapie. Ik bespreek met je ouders alleen dingen die jij wilt dat ik bespreek, ik vraag dus altijd eerst aan jou wat ik tegen je ouders zal vertellen.